fbpx

5 nápadov na vašu vlastnú aplikáciu pre kryptomeny

V priebehu 19. storočia došlo k viac ako päťdesiatim veľkým zlatým horúčkam. Zo státisícov nadšencov však dokázala zbohatnúť len hŕstka. Skutočnými víťazmi boli tí, ktorí baníkom predávali nástroje, komodity, služby a vybudovali infraštruktúru. Železniční magnáti, Levi Strauss a ďalšie miestne podniky prekvitali popri tých, ktorí jednoducho len ťažili drahé kovy.

Trh s kryptomenami prešiel podobným sledom udalostí. Najprv sa na trhu objavili nadšenci, ktorí sa nebáli skúšať nové veci a riskovať. Potom vznikli prvé profesionálne čínske spoločnosti zaoberajúce sa kryptomenami a prví bitcoinoví evangelisti. Teraz je čoraz jasnejšie, že skutočná ziskovosť odvetvia spočíva v službách okolo neho. Niektoré služby ako sú blogy a tematické webové stránky o kryptomenách, výmeny bitcoinov, či trezory už boli objavené a generujú príjmy pre svojich vlastníkov. Prinášame vám horúce tipy na sofistikované aplikácie, ktoré ešte len čakajú na svoje stvorenie.

kryptomeny

1. Vývoj peňaženky s viacerými menami

Tento druh aplikácie by primárne cielil na tri cieľové publiká, akými sú automatizované obchodné systémy, sprostredkovatelia a obchodníci, a investori do kryptomien. Existuje asi 200 kryptomien s trhovou kapitalizáciou 10+ miliónov dolárov. Ak sa v tomto svete pohybujete vo veľkom, pravdepodobne máte vo svojom portfóliu desiatky mien. Ovládať všetky prístupové frázy pre každú z vašich peňaženiek pre danú menu sa však postupom času stane nereálne. Peňaženka pre kryptomeny je softvérová aplikácia, ktorá používateľom ponúka prístup ku všetkým druhom kryptomien naraz. Umožňuje používateľom podpisovať transakcie, viesť evidenciu výdavkov, a samozrejme, uchovávať všetky heslá na jednom mieste (najlepšie na bezpečnom mieste). Aj keď už existuje viac ako 100 podobných peňaženiek, stále existuje šanca, že práve vy dokážete vytvoriť lepšiu. Dôvodom je aj to, že nové druhy kryptomien stále pribúdajú, a len niekoľko peňaženiek podporuje umiestnenie viac ako troch mincí naraz.

Pokiaľ chcete vytvoriť kvalitnú peňaženku pre kryptomeny, dbajte na jednoduchosť jej použitia. Obsahovať by tiež mala extra služby, ako napríklad výmenu mincí, prístup k trhu, či možnosť zdieľaného prístupu. Podporovať musí obľúbené mince BTC, ETH, LTC, DASH, GNT, REP, či OMG, no nemal by byť problém do nej dostať ani iné, nové druhy kryptomien. Úroveň zabezpečenia by mala závisieť od mechanizmu ukladania súkromných kľúčov, a mala by tiež poskytovať vysokú mieru anonymity. Samozrejme, to závisí od toho, koľko informácií o používateľovi je v aplikácii uložených (telefónne číslo, ID, protokoly, transakcie, či e-mail). 

2. Automatizovaná výmena kryptomien (Automated Exchange Point)

Tento druh aplikácie sa zameriava na súkromných vlastníkov mincí, obchodníkov v oblasti elektronického obchodu, a investorov do kryptomien. Automated Exchange Point je špecializovaný softvérový produkt, ktorý by mal byť vytvorený podľa vnútorných potrieb existujúcich platforiem, ktoré slúžia na výmenu kryptomien, ako napríklad Bitstamp, Coinbase, Cryptsy, Kraken, či CEX.IO. Niečo, čo uľahčí a zjednoduší proces masového obchodovania s menami, ktorý otvára príležitosť vytvoriť najlepšiu aplikáciu na výmenu kryptomien, akú trh doteraz poznal. Nový systém určený pre kryptomeny by mal mať rovnakú úroveň bezpečnosti ako Forex, ktorý v jednej transakcii bežne spracováva i milióny dolárov. 

V súčasnosti sa výmena kryptomien väčšinou realizuje cez p2p (peer-to-peer) trhoviská, ktoré sú v podstate iba stránkami vytvorenými pre jednotlivcov, kde sa môžu záujemci o výmenu navzájom nájsť a komunikovať prostredníctvom súkromného chatu. Žiadne záruky a malý alebo žiadny dohľad tretej strany. Tento proces je pre nováčikov ťažký a nemilosrdný, pretože neskúsení jednotlivci môžu jednoducho prísť o veľké množstvo peňazí. Pomohlo by preto vybudovanie decentralizovaného burzového trhu alebo DEX (Decentralizovaná výmenovňa), ktorý bude zabezpečený blockchainom, zachová anonymitu a získa si dôveru más. To je kľúčom k úspechu.

Páči sa vám, čo čítate?

Prihláste sa k odberu a majte prehľad o najnovších technologických trendoch

3. Platforma na agregáciu štatistík

Platforma na agregáciu štatistík a vývoj trhu by rozhodne žala úspech medzi obchodníkmi a maklérmi, finančnými analytikmi, a investormi do kryptomien. Princípy speňaženia takýchto platforiem sú blízke tým, ktoré sa používajú v klasickom obchode a marketingu, tj. reklamy, prémie, platené analýzy, či služby výmeny mincí. Týchto platforiem je na trhu taktiež dostatok, avšak bolo by potrebné zamerať sa na zlepšenie existujúceho UX/UI dizajnu. Najmä pokiaľ ide o vizualizáciu údajov, ktorá je momentálne jedným z najslabších miest existujúcich softvérových riešení. Našťastie existuje veľa vopred pripravených knižníc, ktoré môžu zefektívniť proces vývoja podobnej aplikácie.

4. Tradingová aplikácia

V oblasti vývoja tradingových aplikácií sa už dostávame do skutočného biznisu, kde skvelý nápad môže zmeniť celý trh. Globálni krypto investori, nové sieťové overovanie mien, platobné brány s viacerými menami, hromadné transakcie, a tak ďalej. Možností, kam trading posunúť je nespočetné množstvo. Kryptomeny sa navyše stále vyvíjajú. Bitcoin nám napríklad priniesol blockchain technológiu, Ethereum priniesol smart kontrakty, Neo ponúka jednoduchší programovací jazyk, ktorý sa používa na vytváranie smart kontraktov, a cieľová páska je ešte roky pred nami. Pokiaľ premýšľate nad tým, ako vytvoriť nové nástroje, mali by sa primárne snažiť zjednodušiť existujúce procesy. Vytvorte napríklad rozhranie pre hromadné transakcie, ktoré obchodníkom umožnia hromadnú výmenu mincí. Alebo vytvorte fakturačný systém založený na kryptomenách, ktorý automaticky označí inteligentnú zmluvu a zabezpečí prevod peňazí po splnení podmienok transakcie. 

Druhou možnosťou je inovácia už existujúcich nástrojov. Napríklad Smart Contract Generator, systém, ktorý umožňuje majiteľom firiem vytvárať vlastné smart kontrakty bez toho, aby si museli najať vývojára, by potreboval výrazné zjednodušenie. Proces vytvárania inteligentných zmlúv je totiž momentálne dosť zložitý. Vyžaduje si to špeciálne zručnosti a k dispozícii je len málo použiteľných šablón. Zásah by potrebovala aj ICO Launch Platform, regulovaná platforma, ktorá by mala chrániť investorov a projekt. Takáto platforma môže konečne zabezpečiť transparentnosť a bezpečnosť, ktorú si všetky strany zaslúžia. Netreba dodávať, aká dôležitá môže byť takáto platforma práve teraz, keď sa tomuto odvetviu ešte stále nepodarilo získať dôveru širokej verejnosti. Okrem toho má platforma ICO Launch Platform veľký potenciál transformovať sa na kryptomenový druhý akciový trh alebo prvý jednotný burzový trh.

5. Aplikácia ako platobná platforma

Platbu pomocou kryptomien by ocenili majitelia podnikov, súkromní vlastníci mincí, i klasickí obchodníci. Povedzme, že máte internetový obchod a chcete prijímať platby v BTC a ETH. Bohužiaľ, pravdepodobne budete nútení každú platbu BTC spracovať manuálne. Zatiaľ čo kryptomeny zostávajú na okraji IT, stále neexistujú žiadne stabilné a jednoduché platobné brány, ktoré by sa integrovali s hlavnými platformami elektronického obchodu. Manuálne procesy by sa však dali za pomoci aplikácie automatizovať. Jedným z procesov je napríklad automatická optimalizácia cien. Zatiaľ čo ceny kryptomien stále rastú a klesajú, obchodníci musia meniť štítky každý deň – manuálne. Tento proces môže byť jednoducho automatizovaný a vykonávaný strojom. Rovnako ako panel obchodníka, ktorý zákazníkovi pomôže zaplatiť kryptomenou. Obe strany sa tak dokážu uistiť, že všetky transakcie sú vykonané.

Celková trhová kapitalizácia kryptomien už presiahla 2 000 miliárd dolárov a neustále rastie. Žijeme vo veku, keď sa finančná situácia a trh rýchlo menia a je čas rozhodnúť sa, či budete stáť na vrchole, alebo využijete službu, ktorú vyvinul niekto namiesto vás.

U nás v Altamire máme veľa nadšencov pre kryptomeny. Ak uvažujete o vstupe na tento exponenciálne rastúci trh, neváhajte nás kontaktovať, radi Vám poradíme. 

Top