fbpx

Trend News: 4 trendy vo svete IoT, o ktorých budete v roku 2022 počuť

Za posledné dva roky sa všetko zmenilo. Kvôli pandémii každý, kto mohol, začal pracovať na diaľku, nakupovať online, využívať online kurzy a konzultácie, a vo všeobecnosti, každá jedna aktivita, u ktorej do bolo čo i len trochu možné, sa začala vybavovať online. To všetko by nebolo možné bez technológií, ktoré podniky a služby poskytujú. Ak by sme mali za celé toto obdobie vyzdvihnúť jedinú, no zároveň tú najvplyvnejšiu technológiu, bol by to Internet vecí (IoT – Internet of Things).

Internet vecí používa množstvo spoločností po celom svete. Zdravotníctvo, poľnohospodárstvo, maloobchod, automobilový priemysel, logistika a mnohé ďalšie obchodné odvetvia už minimálne využívajú výhody, ktoré táto technológia ponúka. Očakáva sa, že jej popularita bude dramaticky rásť aj v nasledujúcich rokoch a rok 2022 nebude výnimkou. Dôvodom je, že sa objavili prevratné nové trendy, ktoré pre mnohé podniky môžu byť výhrou v lotérii. 

1. Umelá inteligencia a IoT

Technológie umelej inteligencie (AI) a Internetu vecí idú ruka v ruke, a môžu vášmu podnikaniu zabezpečiť rýchly rast. Mnoho spoločností už používa zariadenia IoT na zber údajov. Aby z nich však vyťažili maximum, musia tieto údaje spracovať, analyzovať, a potom generovať informatívne a prehľadné správy. Takže inými slovami, potrebujete na to výkonnú analytiku, ktorú vám AI zabezpečí.

Umelá inteligencia v kombinácii s IoT môže vašej spoločnosti pomôcť zhromaždiť obrovské množstvo vopred štruktúrovaných údajov a nastaviť potrebné dátové kanály. Vďaka tomu získate z vašich údajov všetky dôležité poznatky a môžete ich použiť na zlepšenie svojej produktivity. AI môže primárne povzbudiť podniky, ktoré už majú internet vecí integrovaný, ale ešte nevyužívajú túto technológiu naplno. Pokiaľ teda používate zastarané technológie, práve teraz je ten správny čas zamyslieť sa nad modernizáciou alebo výmenou softvéru. Vďaka kombinácii AI s IoT vo vašom podnikovom softvéri môžete dosiahnuť presnejší zber a analýzu údajov; robiť inteligentné rozhodnutia založené na údajoch; zvýšiť svoju produktivitu a zlepšiť riadenie podniku; či udržať vysokú úroveň zabezpečenia.

Možnosti využitia AI a IoT technológií sú nekonečné a nemali by ste na ne zabúdať. Vo výrobnom priemysle sa napríklad technológia IoT využíva na kontrolu výrobných chýb počas výrobného procesu. Ak k nej však pridáte vizuálneho inšpektora AI, môžete dosiahnuť ešte lepšie výsledky. Zlepší sa kvalita produktov, a ušetríte tisíce eur prevádzkových nákladov. Podobným spôsobom, primárne optimalizáciou navádzania, aby vodiči do cieľa prišli čo najskôr, pomáha táto technológia šetriť peniaze aj v dopravnom priemysle. 

Podľa Reasearch and Markets sú dáta internetu vecí vďaka AI o 27 % efektívnejšie a analýzy o 48 % efektívnejšie pre podnikové aplikácie.

2. FOTA a IoT

Technológia FOTA (alebo Firmware Over-The-Air) je revolučná. Umožňuje totiž operátorom zariadení pripojených na internet vykonávať aktualizácie firmvéru na diaľku. Na aktualizáciu operačného systému pripojených zariadení, opravu chýb, ich aktuálnosť a zabezpečenie už teda nie je potrebný žiadny fyzický zásah. 

FOTA a IoT sú dokonalými pomocníkmi pre automobilový priemysel, pretože pomáhajú nielen prepojiť zariadenia a bezdrôtovo aktualizovať firmvér, ale tiež odhaliť chyby a poruchy už v počiatočných fázach a okamžite ich opraviť. To znamená, že implementáciou Internetu vecí a FOTA môžu spoločnosti dosiahnuť technickú stabilitu, udržateľnosť a vysokú efektivitu

Zariadenia poháňané IoT možno použiť na monitorovanie výroby vozidiel, vykonávanie diagnostiky, monitorovanie podmienok prepravy, vykonávanie analýzy stavu vozovky a mnoho ďalších. Čo je však dôležitejšie, môže pomôcť spoločnostiam dopracovať sa k autonómnym vozidlám, ktoré spolu dokážu komunikovať na vysokej technologickej úrovni.

Páči sa vám, čo čítate?

Prihláste sa k odberu a majte prehľad o najnovších technologických trendoch

3. Edge computing a IoT

Edge computing dokáže ľahko spracovať dôležité dáta, pričom ich udrží blízko zdroja a odstráni potenciálne prekážky, ktoré sa zvyčajne vyskytujú pri spracovaní dát. Firmám to poskytuje množstvo ďalších výhod ako je lepšia latencia a výkon, vyššia bezpečnosť, či nižšie výdavky na cloud

V praxi sa kombinácia Edge computing-u a IoT taktiež dá využiť pre konkrétne autonómne vozidlá. Počas jazdy musia tieto vozidlá zhromažďovať a spracovávať množstvo údajov v reálnom čase. Tieto údaje môžu súvisieť s detekciou chodcov, identifikáciou značiek a semaforov, hľadaním parkovacích miest a s monitorovaním stavu samotného vozidla. To je veľa informácií, ktoré by sa mali zhromaždiť a rýchlo spracovať. Doslova nie je čas posielať tieto údaje do cloudu a späť. Edge computing teda pomáha vozidlu vybavenému IoT senzormi spracovávať všetky dáta na cestách a lokálne. Vozidlo tak získa všetky potrebné údaje v reálnom čase, čo pomáha predchádzať nehodám. 

4. IoT a rozšírenie 5G

Úspešné riešenia IoT vyžadujú hyperkonektivitu a minimálnu latenciu, čo sú dve veci, ktoré technológia 5G umožňuje. Keďže mobilné spoločnosti a ďalšie organizácie pokračujú v rozširovaní dostupnosti 5G, tieto snahy umožnia podnikom rozvíjať služby, ktoré by inak boli neekonomické a logisticky náročné. V roku 2022 sa rýchlejšie dátové prenosy, zvýšené pokrytie a energetická efektívnosť sietí 5G stanú primárnym katalyzátorom rastu a pokroku IoT, čo poháňa budúci vývoj v tejto oblasti. Avšak, podobne ako samotné zariadenia Internetu vecí, aj 5G prináša ďalšie bezpečnostné problémy. Vo vzájomnom spojení by 5G a IoT mohli v budúcnosti zmeniť spôsob, akým uvažujeme o kybernetickej bezpečnosti.

Odvolávajúc sa na tieto bezpečnostné obavy, spoločnosti postupne začínajú riešiť problém slabého zabezpečenia v zariadeniach IoT. Mnohé firmy spúšťajú včasné aktualizácie zabezpečenia, budujú bezpečnejšie a odolnejšie softvérové ekosystémy a osvojujú si postupy, ktoré zaistia bezpečnosť ich zariadení v momente, keď sú online. Tento trend zvyšovania kybernetickej bezpečnosti bude v roku 2022 na výraznom vzostupe.

Ako začať pokiaľ chcete implementovať technológiu IoT?

Prvým krokom, ktorý by ste mali urobiť je, že nájdete spoľahlivý tím špecialistov, ako je napríklad Altamira Softworks, a spoločne zistíme, ako a či by vám dokázal internet vecí pomôcť. Ide o to, že IoT nie je jednoduchá technológia a na to, aby fungovala naplno, potrebujete nielen skvelý hardvér a middleware, ale aj spoľahlivý užívateľsky prívetivý softvér schopný spravovať všetky tieto zariadenia.

Naši odborníci pri overovaní vášho konceptu a formovaní nápadu na vašu aplikáciu zhromaždia všetky vaše funkcionálne a nefunkcionálne softvérové požiadavky. Preskúmajú, aké zariadenia by ste chceli používať a akým spôsobom, a či sú tieto zariadenia, vrátane tých plánovaných, ideálne pre váš obchodný cieľ. Náš tím vám môže pomôcť identifikovať, aký softvér potrebujete, aké možnosti by mal mať, aká by mala byť jeho architektúra, či určiť, aký dizajn by bol lepší. Nakoniec budete mať všetku potrebnú technickú dokumentáciu, špecifikácie softvéru a plán vývoja. Pomôže vám to minimalizovať riziká vývoja vašej novej aplikácie, a dosiahnuť tak očakávaný výsledok.

Ak už máte podnikové riešenie poháňané IoT, ale nie ste s ním úplne spokojní, môžeme vám pomôcť zmodernizovať ho. Nech už je váš konečný cieľ akýkoľvek, sme pripravení vám poradiť a pomôcť vám s vývojom vašej novej IoT aplikácie.

IoT bude kraľovať blízkej budúcnosti

Ak by sme si mali vybrať jednu konkrétnu technológiu, ktorú by si mali firmy v blízkej budúcnosti zaobstarať, bol by ňou internet vecí. Inteligentné prostredia s prepojenými zariadeniami IoT dokážu zmeniť spôsob, akým spoločnosti fungujú, a pomôžu vám dosiahnuť vaše hlavné obchodné ciele. IoT je mimoriadne užitočná technológia pre mnohé oblasti podnikania. Často sa objavuje v oblasti výroby, automobilového priemyslu, zdravotníctva, poľnohospodárstva, logistiky a stavebníctva, no dá sa s pridanou hodnotou implementovať do väčšiny firiem. Čo je však dôležitejšie, IoT sa dá úspešne používať spolu s ďalšími špičkovými technológiami, ako je AI alebo edge computing. Správna kombinácia technológií vybraných pre váš konkrétny obchodný model môže z vašej spoločnosti urobiť silného lídra na trhu. IoT dokáže veľa vecí, tak prečo nevyužiť jeho silu vo váš obchodný prospech?

Uvažujete o implementácii technológie internetu vecí do vášho podnikania? Neváhajte nás kontaktovať, radi Vám poradíme. 

Top