fbpx

Virtuálna, rozšírená a zmiešaná realita – čo od nich čakať a ako ich rozoznať?

Je nepochybné, že technológie sa dnes vyvíjajú nezadržateľnou rýchlosťou. O tom značí tiež fakt, že hranice medzi virtuálnym a skutočným svetom sa neustále posúvajú a človek tak má možnosť okúsiť úchvatné zážitky, ktoré sa kedysi dali nájsť iba v predstavách spisovateľov sci-fi. Virtuálna realita (VR), rozšírená realita (AR) a zmiešaná realita (MR) predstavujú budúcnosť v mnohých odvetviach.

Podľa štatistík sa odhaduje, že tento trh dosiahne v roku 2021 30,7 miliardy amerických dolárov a do roku 2024 sa zvýši na takmer 300 miliárd amerických dolárov. Taktiež sa predpokladá, že táto technológia sa rozšíri do rôznych odvetví s rozsiahlym potenciálom krátkodobého rastu. Aký je teda rozdiel medzi virtuálnou, rozšírenou a zmiešanou realitou? Kde ich najčastejšie nájdeme a čo prinesú v najbližších rokoch?

virtuálna realita

Zdroj: Statista

Virtuálna realita (VR) – zažívanie neexistujúcich situácií

Spomedzi všetkých spomenutých realít je tá virtuálna najznámejšia a ide prakticky o zažívanie neexistujúcich situácií. Virtuálna realita znamená úplné nahradenie reality, ktorú vidíte okolo seba, počítačom generovaným 3D obsahom. S displejmi namontovanými na hlave pre VR, známymi tiež ako VR headsety, sa dokážete úplne ponoriť do virtuálnej simulácie a odrezať sa od skutočného sveta. Môžete tak navštíviť miesto, na ktorom ste ešte nikdy v živote neboli, alebo môžete zavítať do budúcnosti a skúsiť si napríklad lietajúce auto. VR umožňuje voľne vytvárať toľko rôznych zážitkov a scenárov, ako je potrebné, a v závislosti od zariadenia môžete komunikovať s virtuálnym obsahom a predmetmi pomocou rúk alebo očí.

Spomínané VR  headsety je možné pripojiť k počítaču a získať tak výkonnejšiu grafiku. Virtuálnym zážitkom, ktorý vidíte, môže byť čokoľvek medzi zachytením skutočnej reality alebo počítačom generovanou scénou, ktorá je 3D modelovaná.

I keď VR headsety poskytujú celkom pohlcujúce zážitky, obmedzujú tiež priestor, v ktorom sa používajú, pretože schopnosť používateľa interagovať s objektmi v reálnom svete je obmedzená.

Využitie virtuálnej reality nájdeme nielen v hrách ale i v športe, umení či vede. Napríklad atléti sú vďaka nej schopní pripravovať sa na rôzne súťaže a olympiády.

Páči sa vám, čo čítate?

Prihláste sa k odberu a majte prehľad o najnovších technologických trendoch

Rozšírená realita (AR) – na skok od skutočného sveta

Rozšírená realita (AR) znamená, že používateľ zažíva skutočnú realitu, pričom sú na ňu premietané určité virtuálne prvky. Rozšírená realita udržiava skutočný svet v „strede záujmu“, ale vylepšuje ho o ďalšie digitálne detaily, vrstvenie nového vnímania a doplnenie vašej reality alebo prostredia. Je tu jeden zásadný rozdiel – v porovnaní s virtuálnou realitou nepotrebuje rozšírená realita žiadne špeciálne elektronické zariadenia.

Typickým použitím AR v spotrebiteľskom priestore sú aplikácie pre smartfóny, avšak tam je zorné pole obmedzené veľkosťou mobilného zariadenia a zážitok je oveľa menej pohlcujúci ako v prípade virtuálnej reality.  Najznámejší príklad, kde bola rozšírená realita použitá, je hra Pokémon Go či v Snapchat filtroch. Rozšírená realita je obzvlášť užitočná pre navigáciu. Virtuálne objekty prekrývajúce sa so skutočným svetom môžu zobrazovať smery a viesť ľudí k miestam. Tento trend bude pravdepodobne pokračovať, pretože navigačné aplikácie budú stále sofistikovanejšie.

Okrem aplikácií pre smartfóny môže spotrebiteľ zažiť rozšírenú realitu pomocou inteligentných okuliarov. Na rozdiel od VR headsetov, okuliare neponárajú používateľov do úplne virtuálneho prostredia, ale naopak pridávajú digitálne objekty do skutočného sveta.

AR UX dizajn

Wimble, Dribbble

Zmiešaná realita (MR) – zlatá stredná cesta?

Zmiešaná realita (MR) umožňuje používateľom vidieť a pracovať s úplne virtuálnym prostredím prekrytým skutočným svetom okolo nich. Tento druh reality je skôr bližšie k virtuálnej realite ako k rozšírenej. Zmiešaná realita taktiež umožňuje vidieť a ponoriť sa do sveta okolo nás, aj keď interagujete s virtuálnym prostredím pomocou vlastných rúk. Zmiešaná realita poskytuje možnosť mať jednu nohu (alebo ruku) v reálnom svete a druhú na imaginárnom mieste. Pre lepšiu predstavu si predstavte, že položíte virtuálne pero na existujúci stôl.

Zmiešaná realita dáva používateľom možnosť vidieť sa a komunikovať so svojimi kolegami (napríklad) pri navrhovaní virtuálneho objektu alebo prostredia. Aby bola zmiešaná realita pre profesionálov hodnotná a prínosná, musí byť i presvedčivá – miešanie skutočného a virtuálneho obsahu do takej miery, že nie je možné určiť, kde sa realita končí a kde sa začína virtuálny svet. Jej praktické využitie nájdete vo vzdelávaní, a to najmä pri školeniach zameraných na manuálnu manipuláciu, alebo v oblastiach chirurgie, skladania súčiastok, dizajnu a podobne.

mr

Nová éra reality

Virtuálna, rozšírená a zmiešaná realita predstavujú oblasti relatívne nového technologického vývoja, ktorý sa v posledných rokoch vyvíja a šíri nezadržateľnou rýchlosťou. Rôzne priemyselné odvetvia pomaly, ale isto objavujú príležitosti, ktoré im tieto technológie ponúkajú a pridanú hodnotu, ktorá sa vytvára pomocou VR, AR a MR. Aj keď vezmeme vyššie uvedené oblasti zábavy, medicíny, športu a vzdelávania do úvahy, potenciálne použitia, ktoré sme v súčasnosti identifikovali, sú len začiatkom a poskytujú nám iba pohľad na to, ako sa tieto technológie budú vyvíjať v budúcnosti.

V budúcnosti pôjde technologický vývoj pravdepodobne ruka v ruke s ďalším pribúdaním aplikácií, ktoré obohacujú životy ľudí. Mnoho odborníkov sa už teraz zhoduje s tým, že virtuálna, rozšírená a zmiešaná realita budú znamenať trvalý prínos pre náš každodenný život.

Top