fbpx

Výhody používania blockchainu vo firemných priestoroch

Pre softvérových inžinierov je vývoj cloud computingu zásadnou zmenou. Predovšetkým odstránil limity úložiska a nákladové obmedzenia a zároveň pridal väčšiu flexibilitu. Tiež ohlásil novú éru vývoja softvéru, ktorá umožnila úplne nové a efektívnejšie cloudové služby.

Blockchain VS Cloud Computing

Firmy sa vo veľkej miere spoliehajú na infraštruktúru správy serverov a cloudové riešenia, no podnikový svet sa neustále mení. Každým dňom sa stáva štruktúrovanejším a decentralizovanejším, čo si od veľkých korporácií vyžaduje primeranú úroveň flexibility.

V dnešnom svete, či už ide o veľkú nadnárodnú firmu alebo malého amatérskeho výrobcu, je človek stále odkázaný na globálny dodávateľský reťazec. Keď sa k tejto zmesi pridajú bezpečnostné záruky a požiadavky na notárske overenie, je ľahké vidieť, akým dokumentačným hrôzam veľké organizácie pravidelne čelia.

Spoločnosti pochopiteľne hľadajú lepšie riešenia správy dokumentov, v čom im môže pomôcť blockchain a cloud computing.

Predtým, ako sa ponoríme hlbšie, by sme mali najprv vedieť, čo je blockchain a cloud computing.

Čo je Blockchain?

V posledných rokoch sa objavili technologické inovácie s ešte väčším prísľubom rozvoja. Hovorí sa tomu blockchain. Táto možnosť upútala záujem a zvedavosť viacerých vývojárov. Blockchain je to, čím sa cloud snažil byť – skutočne transparentná a prepletená sieť, ktorá eliminuje potrebu centralizovanej národnej alebo nadnárodnej autority a rieši najznepokojujúcejšie hrozby a zraniteľnosti cloudu.

Nižšie sú uvedené výhody blockchainu:

  • Nákladovo efektívne riešenia
  • Transparentnosť údajov
  • Prísne bezpečnostné opatrenia
  • Jednoduchšie modely programovania
  • Skúsenosti s pokročilým DevOps
  • Riešenia obnovy po problémoch, ktoré skutočne fungujú
  • Kľúčovou vlastnosťou je interoperabilita s rôznymi platformami
  • Škálovateľnosť
  • Dostupnosť po celom svete
  • Dobré skúsenosti s inštaláciou
 

Blockchain je dokument, ktorý má určitý formát. Technológia blockchain pomáha pri zachovaní histórie transakčných digitálnych aktív. Zahŕňa tri kľúčové pojmy: bloky, ťažiari a uzly.

Blockchain je jednoducho zbierka blokov prepojených v poradí, v akom boli vytvorené. Prvý blok vytvorený v jeden deň sa pripojil k ďalšiemu bloku vytvorenému nasledujúci deň a tak ďalej. Každý blok obsahuje tri dátové hodnoty:

  • Hash pointer: Počet pripojení, ktoré má blok k predchádzajúcemu bloku. Hash ukazuje na konkrétne ID bloku. Pripojením každého bloku k predchádzajúcemu bloku sa vytvorí účtovná kniha.
  • Časová pečiatka: Dátum produkcie alebo revízie.
  • Transakčné údaje: Množstvo peňazí alebo informácie o dokumente.

Čo je Cloud Computing?

Cloud computing je riešenie alebo infraštruktúra, v ktorej platíte za výpočtový výkon, ktorý používate.

Cloud computing môže zvýšiť efektivitu spoločnosti a urýchliť inovácie tým, že organizáciám umožní využívať informácie rôznymi spôsobmi. Cloud computing umožňuje výpočtové služby cez internet, čo umožňuje rýchlejšie vytváranie a flexibilnejšie zdroje. Táto technológia je ideálna pre firmy, ktoré plánujú vyvinúť dlhotrvajúce a funkčne bohaté riešenia na zabezpečenie efektívnosti ich infraštruktúry.

Páči sa vám, čo čítate?

Prihláste sa k odberu a majte prehľad o najnovších technologických trendoch

Blockchain ako služba alebo BaaS

Blockchain ako služba je relatívne nový koncept. Vo všeobecnosti sa vzťahuje na cloudové platformy tretích strán, ktoré pomáhajú pri vývoji a prevádzke aplikácií založených na blockchaine. BaaS je skratka pre Blockchain as a Service a je to webhosting, ktorý spravuje backendové operácie blockchainových aplikácií. Blockchain ako služba pomáha v zložitejších aplikáciách, no je to komplikovaná úloha, ktorú by ste nemali brať na ľahkú váhu, ignorovať ju ani ju podceňovať.

Ako funguje Blockchain ako služba?

Prevádzkovateľ BaaS nastavuje a spravuje infraštruktúru potrebnú pre zákazníka. Na druhej strane, zákazník musí zaplatiť poplatok za prijatie všetkých služieb a pomoc so správou sietí pripojených k blockchainu. Inými slovami, poskytovateľ BaaS hosťuje a spravuje klientovo backendové riešenie.

Táto funkcia je obrovskou výhrou, pretože klient je zbavený zodpovednosti za problémy s výkonom a infraštruktúrou. Klient tak už má vyvinuté riešenie a ťaží z výhod blockchain technológie. Z BaaS môžu profitovať veľké podniky a stredné podniky, pretože im umožňuje získať špičkový a dômyselný prístup za nízku cenu.

Používanie blockchainu vo firemných priestoroch

Digitálna transformácia je dôležitým krokom, najmä pri vývoji podnikových riešení, ktoré musia byť flexibilné, bezpečné a efektívne. Nikomu sa predsa nechce riešiť únik dát alebo potrebu zásadných zmien.

Prečo používať Blockchain?

Nižšie sú uvedené dôležité dôvody, ktoré je potrebné zvážiť pri diskusii o používaní Blockchainu vo firemných priestoroch.

Stabilita

Na rozdiel od konvenčnej databázovej architektúry, ktorá ukladá údaje na centralizovanom serveri, blockchain ukladá údaje na pracovných staniciach všetkých účastníkov. Blockchain je uložený, počítaný a aktualizovaný každým počítačom v sieti. Čím viac počítačov je v sieti, tým je blockchain silnejší vďaka svojej decentralizovanej architektúre. Výsledkom je, že aj keď sú údaje jedného stroja sfalšované alebo vymazané, mnoho ďalších má stále identickú kópiu blockchainu, aby sa zabezpečila integrita uložených údajov.

Dôvernosť a dostupnosť

Ak má niekto firemné tajomstvá, umiestňovať citlivé údaje na každý počítač v kancelárii nie je dobrý nápad. Výsledkom je, že každý súbor s údajmi o transakcii je šifrovaný blockchainom. Vlastník dostane dva kľúče po zašifrovaní údajov. Verejný kľúč sa použije na čítanie dokumentu a súkromný kľúč dokument dešifruje.

Uľahčenie právnych transakcií

Začlenením blockchainu firmy získavajú rôzne výhody. Môže tiež pomôcť s nasledujúcim:

  • Ochrana pred falšovaním dokumentov
  • Doklad o vlastníctve údajov bez zobrazenia samotných údajov
  • Časová pečiatka dokumentu, ktorá poskytuje ochranu proti plagiátorstvu

 

Blockchain môže nahradiť konvenčné platené notárske služby poskytnutím jedinečného súboru charakteristík. Môžete to chápať ako distribuovanú účtovnú knihu, kde môžete využívať blockchain, a nie tretie strany, ktorí si často používajú na uzatváranie a overovanie právnych dokumentov.

Na záver

Deň čo deň vychádza nová aktualizácia tejto technológie. Cloud computing je uznávaný ako kompletná technológia s významným vplyvom, ale blockchain v budúcnosti zmení podnikové procesy v rôznych odvetviach.

Výber a implementácia vhodnej inovatívnej technológie posunie každú spoločnosť na ďalšiu úroveň. Možno uvažujete o inováciách, no majte na pamäti, že každá špičková technológia má svoje výhody a nevýhody. Takže urobte informované rozhodnutie a investujte do vytvárania riešení, ktoré sú dlhodobé a zároveň bohaté na funkcie.

Top