fbpx

3 tipy ako na vývoj vlastného NFT trhoviska

Takmer všetko okolo nás migruje do digitálneho sveta – umenie, hry, zbierky cenných kúskov. Dopyt sa tak neustále zvyšuje a NFT trh hľadá nové riešenia, ktoré stačí správne uchopiť a môžu vám priniesť nový príjem. 

Jedným z týchto riešení môže byť práve vybudovanie vlastného NFT trhu. V článku sme pre vás spísali niekoľko skvelých tipov, ktoré vám pomôžu správne začať. Poradíme vám tiež, aké technológie použiť, a aké funkcie je potrebné do projektu začleniť. 

Ešte netušíte, čo presne sa skrýva za skratkou NFT, prečo má miliónovú hodnotu, a prečo jeho cena rapídne rastie? Prečítajte si náš článok Všetko o miliónovom fenoméne NFT.

nft trh

1. Vyberte si tím kvalitných vývojárov

Prvá vec, ktorá je nanajvýš dôležitá, je nájsť tím vývojárov, na ktorých sa môžete spoľahnúť. Tento tím by mal mať dostatočné skúsenosti, a mal by byť schopný začleniť do vášho riešenia komplexné funkcie. Vďaka ich práci prejde váš projekt každou vývojovou fázou hladko, a vy tak získate špičkové NFT trhovisko. 

Samotný proces vývoja by mal obsahovať:

Business analýza

Prvá fáza projektu, v ktorej definujete obchodnú časť vášho projektu – pre koho sa váš produkt vytvára a aké funkcie je potrebné implementovať. Čím presnejšie študujete správanie používateľov, tým pohodlnejšie riešenie môžete vytvoriť. Nikto nemá rád zložitosť. Cieľom je preto vybudovať jednoduchú a efektívnu architektúru trhoviska.

Prototypy a dizajn NFT trhu 

Pri vývoji NFT trhu sú zásadné najmä UX a UI. Používateľské rozhranie by malo byť prehľadné a jednoduché. Dobré UX a UI je zlatou strednou cestou medzi použiteľnosťou, pekným vzhľadom, a vybraným štýlom vašej platformy.

Vývoj inteligentnej zmluvy

Back-end je logika vašej platformy. Pri návrhu NFT trhu sa tento krok bude líšiť od štandardného vývoja na mieru. NFT trh je totiž decentralizovaná platforma, takže sa väčšina údajov overuje na blockchaine. Napríklad Ethereum umožňuje sieti spúšťať určité skripty, aby bola aplikácia decentralizovaná. Väčšina backendovej logiky sa tak prenáša do decentralizovanej časti.

Front-end kódovanie

Toto je fáza, ktorá privedie váš dizajn k životu. Pri výbere najlepšieho rámca pre váš projekt implementujú vývojári softvéru všetky potrebné funkcie na strane klienta. Hlavnou úlohou je zabezpečiť rýchlu prevádzku platformy, dobrý výkon a spoľahlivosť.

Testovanie riešenia

Testovanie je krok, ktorý by ste nikdy nemali preskočiť. Okamžitá detekcia a oprava chýb vám zaistí, že váš produkt je pripravený na uvedenie na trh. Testovanie softvéru vám navyše umožňuje zabezpečiť nie len fungovanie platformy podľa vašich očakávaní, ale aj to, aby spĺňala pôvodné požiadavky projektu. Pamätajte, že správne testovaný softvérový produkt poskytuje spoľahlivosť a zabezpečenie.

Spustenie a údržba trhoviska

Keď ste si istí, že vaša platforma neobsahuje žiadne chyby, je čas ju spustiť. Spustenie platformy však nie je posledný krok – na údržbe a aktualizácii každého softvéru je nutné neustále pracovať. Navyše s rastúcim počtom používateľov narastajú aj ich očakávania, preto je dôležité časom implementovať nové funkcie. Myslite na to, že tím vývojárov sa stane vaším partnerom na dlhé roky, preto doporučujeme vybrať si správne.

V súčasnosti je vývoj SaaS (softvér ako služba) mimoriadne populárny, pretože svoje riešenie môžete hostovať na infraštruktúre dodávateľa. Znižuje to náklady, umožňuje získať škálovateľnejšie a flexibilnejšie riešenie, aj vykonávať jeho vzdialenú správu. Model SaaS možno použiť aj na riešenia NFT.

2. Berte do úvahy všeobecné normy

Pri vytváraní trhu NFT je dôležité dodržiavať niekoľko kľúčových štandardov, ktoré definujú dobrý projekt. V zásade by teda vaša platforma NFT mala byť bezpečná, transparentná a decentralizovaná.

Pretože sa vaše riešenie týka finančných operácií, bezpečnosť by mala byť vašou najvyššou prioritou. Blockchain je pomerne spoľahlivá technológia, nezabudnite sa však postarať aj o vnútorné prostriedky zabezpečenia. Funkcie sa môžu líšiť – môžu to byť napríklad nástroje na zisťovanie škodlivej aktivity, nástroje na kontrolu pravosti tokenov, či nástroje na overenie profilov.

Transparentnosťou máme na mysli transparentný proces platby bez chýb a neočakávaných zlyhaní. Blockchain je na to ideálny, pretože transakcie s kryptomenami prebiehajú hladko. Okrem toho budete mať prehľad o všetkých transakciách, ktoré sa uskutočnili na vašej platforme NFT.

Pokiaľ ide o decentralizáciu, vaša platforma by nemala uchovávať údaje súvisiace s transakciami na jednom centralizovanom mieste. Je lepšie ho skopírovať a distribuovať. Decentralizácia pomáha predchádzať kompletnej strate údajov v prípade rozsiahlych hackerských útokov. Ak nebolo možné útokom zabrániť, pridávanie údajov do nových blokov škody aspoň výrazne minimalizuje. 

Páči sa vám, čo čítate?

Prihláste sa k odberu a majte prehľad o najnovších technologických trendoch

3. Začleňte do projektu kľúčové vlastnosti

Nech už budujete vyvíjať akékoľvek trhové miesto NFT všeobecné alebo špecializované, je potrebné začleniť komplexnú sadu funkcií, ktoré prilákajú vaše cieľové publikum a umožnia mu zostať.

Vizuálne príjemný „storefront“

Pri vývoji vlastného riešenia NFT vám odporúčame venovať osobitnú pozornosť dizajnu storefornt, teda „výkladu” vášho trhoviska. Všetky informácie o položkách na predaj by mali byť prehľadne usporiadané tak, aby používatelia mohli ľahko skontrolovať popis, cenu, a vlastnosti produktu, a okamžite umiestniť ponuku.

NFT

Možnosť dražby

Predmety na platformách NFT je možné predávať s pevnou cenou alebo formou aukcie. Aukcia si vyžaduje vývoj špeciálneho aukčného mechanizmu. Tento mechanizmus pomáha efektívne spravovať ponuky, automaticky identifikovať dátum vypršania ich platnosti aj ich aktuálnosť.

nft trh

Peňaženka

Používatelia vašej platformy NFT musia vedieť bezproblémovo nakupovať tokeny. Najjednoduchší spôsob ako im to umožniť, je integrácia ich už existujúcich peňaženiek priamo do vašej platformy. Podporu MyEtherWallet, Coinbase Wallet alebo inej krypto peňaženky, môžete pridať pomocou API. Nezabudnite na viditeľnom mieste zmieniť aj zoznam podporovaných peňaženiek, aby možnosť integrácie mohli vaši používatelia vidieť ešte pred registráciou.

nft trh

Pokročilé vyhľadávanie tokenov

Vďaka toľkému množstvu digitálneho umenia môžu byť používatelia zmätení a dokonca sa môžu cítiť stratení, ak nevedia rýchlo nájsť to, čo hľadajú. Preto je nevyhnutné mať skvelé vyhľadávanie s rôznymi filtrami. Umožnite svojim používateľom vybrať si kategórie tokenov a zoradiť ich podľa ceny, popularity a dátumu.

Kolekcie tokenov

Niektoré digitálne aktíva je možné predať v zbierke. Používatelia teda môžu potrebovať možnosť organizovať tokeny v zbierkach a vytvárať rôzne zoznamy, kde budú špecifikovať vlastnosti tokenov. Táto možnosť prispieva k lepšiemu predaju NFT.

Systém hodnotenia

Ak chcete získať vernosť predajcov NFT, bolo by dobré pridať aj možnosť hodnotenia. Vaše NFT trhovisko môže hodnotiť predajcov podľa počtu úspešných obchodov, zoznamov, množstva pridaných hodnotných tokenov a pod. Okrem toho môžete pridať funkciu na zabezpečenie efektívnej komunikácie medzi predajcami a ich kupujúcimi. Funkcia môže mať podobu chatu alebo fóra, kde budú o tokenoch diskutovať.

Na záver 

Vybudovanie kvalitného a úspešného NFT trhu sa na prvý pohľad môže zdať ako neľahká úloha. Pokiaľ sa však budete držať základných tipov o tom, ako tento projekt správne uchopiť a prizvete si k sebe kvalitného partnera, ktorý zabezpečí a pokryje vývojovú časť, môžete vybudovať používateľsky prívetivú platformu s prínosom pre NFT trh a ziskom pre vás.

Pokiaľ máte záujem budovať NFT trh, radi sa staneme vašim silným partnerom a celým procesom vás prevedieme. 

Top